Lasersko rezanje i vodeno rezanje funkcioniraju na sasvim različitim principima. Iako je područje djelovanja vodenog rezača nešto šire od laserskog, prilikom vodenog rezanja javlja se potreba zbrinjavanja mješavine vode i abrazivnog sredstva na propisani način. Po čemu se još ove dvije tehnike rezanja razlikuju?

Lasersko rezanje vs vodeno rezanje

Lasersko rezanje osim  rezanja, omogućuje i zavarivanje, odnosno bušenje metala. Razvojem i konstantnim unapređenjem, unapređuje se i kvaliteta ovakve vrste rezanja, čime lasersko rezanje postaje najekonomičnija tehnika rezanja.

S druge strane, rezanje vodenim mlazom se uvelike razlikuje od laserskog rezanja. Prva i najvažnija razlika odnosi se na principa rada i debljinu materijala koji se može rezati. Međutim, postavlja se pitanje koja je od ovih dviju tehnologija rezanja bolja?

Kako bi se provela usporedba potrebno je analizirati obje tehnike u kategorijama:

  • financija
  • procesa rezanja
  • upotrebe

Financije

U kategoriji financija, lasersko rezanje znatno je jefinitije u  usporedbi s vodenim rezanjem. Tako se na primjer laserski rezač snage 20kW na tržištu može kupiti po cijeni od 300.000$. S druge strane, tržišna cijena vodenog rezača započinje cijenom 300.000$ i raste odabirom različitih dodataka. Što se samih dijelova tiče , odnosno njihove zamjene, oba rezača zahtijevaju redovito održavanje kako leća kod laserskog rezača tako mlaznica i visokotlačnih komponenti kod vodenog rezača.

Upotreba električne energije je kod vodenog rezanja nešto manja i u prosjeku iznosi od 22 do 35 kW. S druge strane, upotreba električne energije kod laserskog rezanja kreće se od 24 do 40 kw. Lasersko rezanje karakteristično je po upotrebi različitih plinova koji podržavaju rezanje, a čija potrošnja može porasti do 2.000 litara po satu. S druge strane, vodeni rezač troši do 10 litara vode u satu rada, odnosno 36 kilograma abrazivnog sredstva.

Vodeno rezanje

Vodeno rezanje/Ⓒ bystronic

Proces rezanja

U procesu rezanja, lasersko rezanje uvelike se razlikuje od vodenog. Tako se na primjer vodeno rezanje može upotrebljavati za rezanje ploča, rezanje pojedinih elemenata i strukturiranje. S druge strane lasersko rezanje nalazi široku primjenu koja seže od rezanja do zavarivanja.

Vodom je moguće rezati sve vrste materijala bez obzira na njihova svojstva dok laerski rezeč nailazi na poteškoće pri rezanju refleksivnih metala. Ono po čemu se ove dvije tehnike rezanja najviše razlikuju je mogućnost rezanja takozvanih sendvič struktura koje vodeni rezač može, a laserski ne može rezati. Isto tako, vodeni rezač ima mogućnost rezanja kamena i keramike zadovoljavajućom kvalitetom.

Upotreba

U praksi, vodeni rezač zahtjeva upotrebu različitih osobnih zaštitnih sredstava poput zaštitnih naočala, sredstva zaštite od buke i općenito od kontakta s mlazom vode. Međutim, ono po čemu se vodeno rezanje uvelike razlikuje od laserskog je isparavanje. Naime, tijekom vodenog rezanja umjetnih materijala, poput plastike, ne javljaju se nikakve štetne pare.

Isto tako, vodeni rezač proizvodi visoku razinu buke koja može oštetiti sluh kako operatera tako i drugih zaposlenih u blizini. Vodeni rezač zahtjeva česta čišćenja što nije slučaj kod laserskog rezača. Jedan od glavnih i najvažnijih problema vodenog rezanja je smjesa vode i abrazivnog sredstva koja se treba pravilno zbrinjavati.

Vodeni rezač

Vodeni rezač /Ⓒ bystronic