Metalna industrija bilježi trend rasta koji sa sobom donosi i povećanje izvoza, odnosno potrebe za novom radnom snagom. Međutim, unatoč trendu rasta, u Hrvatskoj se ova industrija susreće s nekoliko problema. Provjerite s kojima.

Metalna industrija u Hrvatskoj

Jedan od pokretača gospodarskog razvoja i rasta zemlje definitivno je industrija metala i metalnih proizvoda. Ova važna i nezamjenjiva industrija, u Hrvatskoj posljednjih godina bilježi stalan rast i to po zavidnim stopama. Osim rasta proizvodnje, bilježi se i rast izvoza i to za čak 17%.

Razlog za to su, prije svega, dobri uvjeti investiranja, infrastruktura, znanje i cijene energenata koje su među konkurentnijima u regiji. Poseban trend rasta metaloprerađivačke industrije bilježe županije sjeverno-zapadne Hrvatske. Razlog tome leži u činjenici kako je baš taj dio Hrvatske posebnu pažnju pridodaje obrazovanju stručnjaka iz područja strojarstva i općenito industrije.

Brodogradnja bilježi rast

Restrukturiranje većine Hrvatskih brodogradilišta daju prve rezultate. Hrvatska je, unatoč posljedicama financijske krize i općenito krize tržišta, uspjela zaposliti većinu svojih stručnjaka. Uspjeh restrukturiranja vidljiv je i u činjenici kako se Hrvatska brodogradnja popela s 15. mjesta u svijetu na 9. mjesto po broju narudžbi.

Inače, brodogradilišta u Hrvatskoj zapošljavaju oko 8 tisuća ljudi ali su i generator drugih, novih radnih mjesta u industrijama usko vezanim uz brodogradnju. Međutim, unatoč pozitivnim trendovima rasta, brodogradilišta još ne ispunjavaju svoj puni potencijal, a fondovi EU su i dalje relativno neiskorišteni.

Rast bilježe i ostale grane metalne industrije

Proizvođači prijevoznih sredstava, kao što su na primjer željeznički vagoni, bilježe konstantan rast izvoza, a posebice u zemlje zapadne  Europe. Osim toga, gotovo svi relevantni proizvođači transportnih sredstava redovito sudjeluju na sajmovima diljem Europe ali i svijeta, a posljednji takav je bio održan u Berlinu. Na sajmu su predstavljene i  posljednje inovacije u sektoru transporta, kao što je na primjer suvremena niskopodna dizel-električna željeznička kompozicija.

Osim izvoza prijevoznih sredstava, bilježi se porast izvoza i različitih proizvoda od metala. Međutim, unatoč rastu i pozitivnom trendu, prošla godina obilježena je padom izvoza brodova.

Stanje u Europi i budući trendovi

Europska Unija drugi je po veličani proizvođač čelika u Svijetu. Međutim, proizvodnja čelika u EU ugrožena je dolaskom jeftinog čelika iz Indije i Kine zbog čega su donijeti i posebni propisi vezani uz uvoz istog. Tako je na primjer predstavljen akcijski plan koji do 2020. godine ima za cilj povećati udio metalske industrije u BDP-u zemalja članica za čak 20%.

Što se tiče budućnosti metalne industrije, Hrvatska će trebati više kvalificirane radne snage zbog očekivanog rasta. Osim toga, uvođenje novih parafiskalnih nameta usporit će njezin razvoj. Međutim, kako bi se preduhitrili mogući problemi već sada se razvija suradnja između znanosti, obrazovanja i industrije, a najbolji primjer za to je centar za ljevarstvo SIMET.

Ciljevi centra za ljevarstvo – SIMET

Osim promoviranja metalurgije i općenito industrije metala, SIMET je osnovan s idejom jačanja konkurentnosti i promoviranje kompetencija potrebnih u ovoj industriji. Nadalje, kroz projekte istraživanja i razvoja, a u suradnji s Metalurškim fakultetom u Zagrebu, SIMET za cilj ima razvoj inovativnih proizvoda, odnosno poboljšanje postojećih materijala za izradu.

Uz sve navedeno, projekt potiče stvaranje i razvoj znanstveno istraživačke mreže koja će omogućiti razvoj već spomenutih inovacija. Ono što je najvažnije, projekt je financiran sredstvima iz EU fondova, a uz poticanje inovacija sa sobom donosi i poticaj za otvaranje novih tvrtki.