Edukativno informativni blog tematike metala, obrade metala te novosti iz metalne branše

Savijanje lima - podjele i principi

Osnovne vrste i tehnike savijanja lima

Savijanje lima se, uz rezanje, ubraja u najčešće operacije obrade. Ovisno o željenom obliku lima, razvijene su različite vrste savijačica, odnosno tehnika savijanja. Provjerite što sve morate znati o savijanju lima.
Saznajte više

Karakteristike i prednosti rezanja metala vodom

Rezanje metala vodom spada među nestandardne postupke obrade metala, koje se temelje na postupku mehaničkog odnošenja materijala. Na kojem principu radi rezanje vodom, koji se sve materijali mogu rezati, doznajte u ovom članku.
Saznajte više
Lasersko rezanje vs vodeno rezanje

Usporedba postupka rezanja laserom i vodom

Lasersko rezanje i vodeno rezanje funkcioniraju na sasvim različitim principima. Iako je područje djelovanja vodenog rezača nešto šire od laserskog, prilikom vodenog rezanja javlja se potreba zbrinjavanja mješavine vode i abrazivnog sredstva na propisani način. Po čemu se još ove …
Saznajte više
Analiza trendova metalne industrije

Analiza trendova metalne industrije u Hrvatskoj

Metalna industrija bilježi trend rasta koji sa sobom donosi i povećanje izvoza, odnosno potrebe za novom radnom snagom. Međutim, unatoč trendu rasta, u Hrvatskoj se ova industrija susreće s nekoliko problema. Provjerite s kojima.
Saznajte više
Lasersko rezanje čelika

Parametri rezanja čelika laserom

Lasersko rezanje čelika je postupak u kojem se pomoću lasera čelična ploča ili neki drugi oblik čelika reže na dimenzije prikladne za ugradnju na predviđenu poziciju.
Saznajte više